RSS

Prva kosa Crne Gore

Prva kosa Crne Gore je tradicionalna manifestacija  koja se održava osamnaest godina za redom. Na svom početku održavala se u selu Klismerine kod Boljanića da bi kasnije bila premještena na terene Bitinskog polja na Kosanici.

Ova manifestacija baštini tradiciju i običaje pljevaljskog sela i promoviše ruralne krajeve opštine, njihove potencijale i resurse. Bez obzira na tehnološki napredak, ručna kosidba se još uvijek zadržala kao najteži i najvažniji posao na selu od koga maltene zavisi opstanak domaćinstva a pored toga predstavlja i značajan dio nematerijalne kulturne baštine sa  čitavim nizom obrednih postupaka prije, tokom i nakon kosidbe.

Okupljajući najbolje kosce, ova manifestacija je tokom dvije decenije trajanja, s pravom, postala jedna od najznačajnih ove vrste u regionu. Pored kosidbe zastupljene su i druge tradicionalne discipline kao što su bacanje kamena sa ramena, skok s mjesta u dalj i navlačenje konopca.

Organizator i osnivač ove manifesacije je NVO „Prva kosa Crne Gore“ – Pljevlja, a manifestaciju podržavaju Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore i Opština Pljevlja. Održava se svake godine u julu mjesecu.

Advertisements
 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: