RSS

Novembarske svečanosti

Novembarske svečanosti predstavljaju kulturnu manifestaciju koja se priređuje povodom 20. novembra, dana opštine Pljevlja. Ovaj datum je utvrđen kao dan oslobođenja Pljevalja u II svjetskom ratu.

Manifestacija se sastoji od organizovanih pozorišnih, muzičkih, književnih, naučnih i drugih kulturnih sadržaja tokom čitavog mjeseca novembra. Obavezan segment manifestacije pored gostujućih sadržaja iz regiona, je zastupljenost lokalnih organizacija i izvođača koji se tada predstavljaju svom gradu. Centralni dio manifestacije je dan 20. novembar kada se polažu vijenci palim borcima NOB-a u kripti spomenika na Stražici, nakon čega se održava svečana sjednica SO Pljevlja. Kulturni sadržaj koji se upriliči tog dana, smatra se za reprezentativnim programom manifestacije.

Ovakav način obilježavanja Dana ili Praznika (kako je navedeno u Zakonu o lokalnoj samoupravi) opštine je uobičajan za skoro sve opštine u Crnoj Gori. Podgorica – Decembarski dani kulture (Decembarska umjetnička scena – DEUS); Nikšić – Septembarski dani, i sl.

Svoj konačni i smisleni oblik manifestacija je dobila 2007 godine, kada je dobila i svoj, sad već prepoznatljiv likovni identitet čiji je autor dizajner i slikar iz Užica Rade Vergović. Manifestacije se finansira iz budžeta opštine a organizator je resorni organ lokalne uprave za poslove kulture.

Legende

Vladimir Pištalo

Tina Žerdin

Advertisements
 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: