RSS

Međurepublička zajednica

Medjurepublička zajednica za kulturno-prosvjetnu djelatnost sa sjedištem u Pljevljima osnovana je na inicijativu kulturnih radnika i stvaralaca 1962. godine. U njenom osnivanju učestvovale su opštine iz tadašnjih republika Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine (Pljevlja, Ivangrad, Prijepolje, Priboj, Goražde i Nova Varoš). Pomenute republike su podržale tu inicijativu i postignuta je saglasnost da se Zajednica registruje sa sjedištem u Pljevljima. Tokom narednih godina broj zainteresovanih da djeluju u Zajednici stalno se povećavao tako da je u prvoj godini njenog djelovanja broj opština koje su joj pristupile bio dvostruko, a godinu dana kasnije i trostruko veći. Ona je nastala i razvijala se u obliku grozda – što je tipično za savremene procese unutar regionalnog povezivanja i u širim, evropskim okvirima. Njene kulturno-prosvjetne funkcije vremenom su postajale sve složenije i medjusobno isprepletanije. Time je periferijski kulturni prostor tri republike iznova oblikovan – stvorena je regionalna cjelina koja je u stanju da realizuje sebi primjerenu kulturnu politiku. Konačne dimenzije Zajednica je dostigla 1987. godine. Tada su u njenom sastavu bile 24 opštine (Andrijevica, Berane, Bijelo Polje, Višegrad, Goražde, Žabljak, Kalinovik, Kolašin, Mojkovac, Nova Varoš, Plav, Plužine, Pljevlja, Priboj, Prijepolje, Rogatica, Rožaje, Rudo, Sjenica, Sokolac, Tutin, Foča, Čajniče i Šavnik).Nakon nestanka SFRJ u Zajednici ostaju opštine iz Crne Gore (Rožaje, Plav, Andrijevica, Berane, Bijelo Polje, Mojkovac, Kolašin, Plužine, Šavnik, Žabljak i Pljevlja) i Srbije (Priboj, Prijepolje, Tutin, Sjenica i Nova Varoš).

Finansiranje Zajednice vršili su fondovi kulture, republičke samoupravne interesne zajednice kulture Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine, a dijelom i opštine u kojima su se odredjeni programi realizovali.

Odlukom Skupštine SR CG (Sl. list SR CG br. 29 od 19. jula 1991. godine) Zajednica je uvrštena u mrežu ustanova kulture od posebnog interesa za Republiku.

Medjurepublička zajednica je nastala iz istinske potrebe da se jednom prostoru, koji je u privrednom i kulturnom pogledu nerazvijen, organizovano i planski obogaćuje i unapredjuje kulturni život, uz racionalnije korišćenje kadrova i sredstava koje saradnja u okviru ovakve institucije obezbjedjuje, kao i postizanje znatno većih učinaka koji se osiguravaju na taj način. Medjurepublička zajednica u svom radu od preko četiri decenije imala je po obimu veoma razgranatu, a po dometu vrlo uspješnu aktivnost. Nastala na jednom kulturno nerazvijenom području, ona je, šireći polje svog djelovanja, postajala mjesto i središte u kom su se ukrštale i spajale linije kulturnih dešavanja Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, SFRJ, Balkana i drugog daljeg okruženja.

Podsticanjem, povezivanjem, objedinjavanjem i osmišljavanjem višestruke racionalne saradnje, Medjurepublička zajednica je iznašla svoje pravo mjesto i ulogu bez kojih bi kulturna mapa i kulturna istorija ovih prostora bile znatno drugačije i siromašnije. Zbirni podaci i pokazatelji, sintetički prikazi i ocjene njenog rada mogu biti samo djelimična ilustracija rezultata ostvarenih u njenom višedecenijskom djelovanju.

U organizaciji Medjurepubličke zajednice na prostoru pomenutih opština, kao jednim dijelom i izvan njih, izvedeno je više od 40.000 različitih programa koje je vidjelo preko 20 miliona posjetilaca. U tim programima, kao učesnici, pojavljivali su se amateri početnici, te stvaraoci koji su tek stupali na stazu afirmacije, kao i oni umjetnici čije djelo se ocjenjuje kao vrhunsko. Kulturni poslenici i stvaraoci sa područja Zajednice, kao i stvaraoci sa ostalog domaćeg prostora, gostovali su (u organizaciji Zajednice) i prezentovali svoje stvaralaštvo u 35 stranih država. I umjetnici iz 50 stranih država, takodje u organizaciji Medjurepubličke zajednice, prikazivali su svoje stvaralaštvo na ovim područjima.

Pod okriljem Medjurepubličke zajednice, uz njeno podsticanje, podršku i pomoć pojavili su se brojni pojedinci, sekcije, klubovi, kulturno-umjetnička društva, koji su tu pravili prve korake, a potom ozbiljnije stupali na javnu scenu.  Nakon brojnih samostalnih i grupnih izložbi, slikarskih kolonija i likovnih nagrada u Zajednici je nastao fond od 280 slikarskih i skulptorskih djela koja imaju značajnu umjetničku vrijednost, a medju njima su i ostvarenja vrhunskih domaćih i stranih autora.

Zajednica ima i vlastitu biblioteku sa bogatim i raznovrsnim knjižnim fondom

Zajednica posjeduje fonoteku od preko 500 audio zapisa sa raznih značajnih kulturnih i drugih skupova.

Kao rezultat podrške afirmaciji književnog stvaralaštva, prvenstveno mladjih autora, rada na izučavanju kulturne baštine i medjunarodne saradnje, u Zajednici su objavljena 420 naslova knjiga u ukupnom tiražu od 335.600 primjeraka i 180 brojeva časopisa ˝Mostovi˝ sa ukupnim tiražom od 191.000 primjeraka. U okviru medjunarodne saradnje u inostranstvu je objavljeno više knjiga naših autora, a u izdanju Zajednice objavljeno je na desetine izbora, antologija i pojedinačnih izdanja stranih autora (iz Bugarske, Poljske, Makedonije). Književne manifestacije u kojima je Zajednica organizator traju preko 30 godina (˝Pjesnička riječ na izvoru Pive˝, ˝Plavski književni susreti˝, ˝Limske večeri poezije˝, ˝Slovo sa Lima˝, ˝Limske večeri dječje poezije˝). Takodje i smotre folklora, dječjih pozorišnih ansambala, dramskog amaterizma, recitatora i interpretatora izvornog narodnog melosa organizuju se već 15, 20 ili 30 godina i spadaju u najstarije ili medju najstarije odgovarajuće manifestacije na ovim prostorima. U svim rečenim aktivnostima Zajednica je obezbjedjivala stručnu pomoć.

U oblasti medjunarodne kulturne saradnje koja je u cijelom proteklom periodu obuhvatala veliki broj zemalja i umjetnika, posebno se po redovnosti, intenzitetu i raznovrsnosti izdvaja saradnja sa Bugarskom sa kojom se redovno saradjuje 41 godinu (slikarske izložbe u Sofiji i Perniku, učešće naših slikara svake godine u radu slikarske kolonije u Perniku, učešće svake godine naših folklornih ansambala na odgovarajućem internacionalnom festivalu u Bugarskoj, gostovanje naših muzičkih sastava, književnika, glumaca, objavljivanje izbora iz naše književnosti i pojedinačnih djela naših autora na bugarskom i obratno…) Od 1981. godine Zajednica intenzivno saradjuje sa institucijama kulture iz Poljske, a u posljednje vrijeme i sa novonastalim državama sa prostora bivše SFRJ.

Zajednica je svojevremeno formirala i organizovala rad 15 muzičkih škola sa preko 1.000 polaznika na području koje pokriva. Te škole su radile pod njenim okriljem sve do donošenja zakonskih propisa na osnovu kojih ih preuzimaju prosvjetne institucije. Medjurepublička zajednica je nosilac 111 nagrada i društvenih priznanja, medju kojima su Vukova nagrada, nagrade ˝Miladin Perović˝ i ˝Zlatno kolo˝, Orden bratstva i jedinstva sa srebrnim vjencem, kao i priznanja iz inostranstva: Medalja Tarasa Ševčenka /SSSR/, GRAN-PRI sa zlatnom lisjom /Poljska/, Gramota /Bugarska/ i dr.

Advertisements
 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: