RSS

Jugoslovenski Muzej humora i satire

Lale Bojičić, Petar Lazić, Jelena Bojović

Jugoslovenski muzej humora i satire, osnovan je na inicijativu redakcije humoristično-satiričnog časopisa „Jež“, glavnog urednika Radivoja Bojičića i članova tadašnjeg savjeta Susreta humorista i satiričara „Vuko Bezarević“. Svečano je otvoren za posjetioce 17. juna 1994. godine i smješten u prostorije Umjetničke galerije „Vitomir Srbljanović“.

Ideja je bila da se na jednom mjestu sačuva građa koju je godinama prikupljala redakcija „Ježa“ i velikodušno poklonila Muzeju, sa ciljem da se izloži i predstavi publici, i nastavi sa kontinuiranim sakupljanjem kako bi se obogatio fundus.

Zbirka Muzeja predstavlja jedinstvenu istoriju razvoja jugoslovenskog humora i satire, nastojeći da obriše granice između šest republika, nekada zajedničke države. Doprinosi prevazilaženju podjela ukazuje da humor liječi dušu od predrasuda a satira opominje.

Zbirku čine raznolikom četiri odsjeka koji sami za sebe predstavljaju cjeline ali se opet savršeno dopunjuju: Razvoj humora i satire u svijetu, Zbirka posvećena manifestaciji Dani humora i satire „Vuko Bezarević“, Razvoj humora i satire u Jugoslaviji i „Ježev“ legat. Pored toga, u Muzeju je formiran poseban odsjek za Konkurs za karikaturu „Risto Pejatović“ u koji je smještena bogata građa sakupljana prethodnih 19 godina.

Muzejske zbirke prate razvoj humora i satire u rasponu dužem od jednog vijeka. Najstariji primjerak u Muzeju je satirični časopis „Domišljan“ iz 1874. godine, a svake godine Muzej obogate pokloni satiričara i aforističara velikim brojem knjiga.

Muzej posjeduje preko 3000 eksponata, među kojima se nalaze originalne karikature Nikole Vuškovića, Pjera Križanića i Iva Kušanića, kao i 1881. karikaturu sakupljenu sa 19. konkursa za karikaturu „Risto Pejatović“; minijaturno izdanje „Ošišanog ježa“, veličine šibice, koje je ušlo u Ginisovu knjigu rekorda kao novine štampane na najmanjem formatu, zajedno sa gotovo svim stampanim brojevima „Ježa“. Velika baština svjetskog humora dostupna je kroz knjige, časopise i karikature iz Rusije, Italije, Njemačke, Francuske, Velike Britanije, SAD, Turske, Bugarske, Mađarske…

Zbirka posvećena Danima humora i satire „Vuko Bezarević“, daje cjelovit pregled svega što se unazad 25. godina dešavalo na pozornici Doma vojske i u Milet-bašti.

U odsjeku za razvoj humora i satire u Jugoslaviji uplovićete u „srećna vremena“ kojih se mnogi sa sjetom sjećaju, gdje su časopisi i knjige klasifikovani po godini izdanja, a ne po državi iz koje potiču. „Koprive“ iz 1920. „Vesele novine“ iz 1923. „Đavo“ 1924. „Pavliha“ iz 1946. „Morsko pseto“ iz 1968. „Osten“ iz 1988. godine.

Svojeručnik, Jež

Posebnu vrijednost muzeja predstavlja „Svojeručnik“ koji sadrži preko 100 plastificiranih, rukom pisanih i ilustrovanih priloga, najpoznatijih jugoslovenskih humorista, satiričara i karikaturista. Aforizmi, karikature, priče i riječi oduševljenja što mogu ostaviti svoj trag u ovoj jedinstvenoj knjizi i još neobičnijem Muzeju, zajedno sa pohvalama i željom da kuća humora sačuva duh i duhovnost našeg naroda.

Zahvaljujući „Našim Danima“ i ovom jedinstvenom Muzeju, Pljevlja postaju centar balkanskog satirično-humorističkog stvaralaštva.

Jelena LAZAREVIĆ

Advertisements
 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: