RSS

Filip Vujanović povodom 70. godina Pljevaljske bitke

17 jul

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović govorio je u Pljevljima na svečanosti koja je održana povodom 70 godina Pljevaljske bitke. Pljevlja, Strazica, 1. decembar 2011. god.

Prenosimo govor Predsjednika:

Poštovani građani Pljevalja i Crne Gore,
Uvaženi antifašistički borci i predstavnici antifašističkih udruženja,
Dragi prijatelji

I ove smo godine ovdje, na ovom uzvišenom mjestu, da bi odali počast žrtvama velike Pljevaljske bitke. U sedamdesetoj godini iskazivanja divljenja onima koji su se žrtvovali za budućnost potvrđujući moralnu vertikalu antifašizma Crne Gore.Oni su nas obavezali na vječno poštovanje i zahvalnost.

I ovdje sa ponosom treba konstatovati – antifašizam Crne Gore je veličanstven i vječan – zbog istorijske veličine pokreta, zbog njegovih herojskih bitaka i zbog velikana koji su ga obilježili. Od Pljevalja do Kupresa, od Neretve do Sutjeske, od herojskih bitaka u Crnoj Gori do svih onih van nje, gdje su se naši antifašisti časno borili. Ali i personalno od Milovana Đilasa i Peka Dapčevića, od Save Kovačevića do Ljuba Čupića, od Rifata Burdžovića do Pera Ćetkovića, legendarnog komandanta slavnih „lovćenaca“ u Pljevaljskoj bitci.

Pljevaljska bitka snažno potvrđuje veličinu našeg antifašističkog pokreta. Ona je najveća bitka protiv fašizma na Balkanu u 1941. godini. Bitka za oslobođenje Pljevalja i stvaranje slobodne teritorije u ovom djelu Crne Gore, ali i u Sandžaku i u istočnoj Bosni. Italijanski fašistički garnizon u Pljevljima, sastavljen od moćne alpske divizije, naši borci – njih 3690 – vojno nijesu osvojili. Ne zbog manjka heroizma već zbog tehničke nesavladivosti okupatorske artiljerije. Ali su ostvarili široku misiju ohrabrenja i daljeg omasovljenja oslobodilačkog pokreta. Ogromne žrtve – njih 236 poginulih – obavezuju na divljenje i vječni pijetet. Da crnogorska bolna žrtva na Pljevljima 1941. godine nije bila uzaludna nego veličanstvena pokazali su njeni borci koji su pravo iz Pljevaljskog požara, kao najbolji sinovi Crne Gore stupili u prvi stroj Prve proleterske, kao prvi i drugi bataljon da u toj najslavnijoj partizanskoj jedinici ponesu čast i obraz crnogorskog oružja i crnogorskog antifašizma.

Potvrdu veličine njihove žrtve dao je i italijanski fašizam i italijanski antifašizam. Biće zapamćeno da je italijanski komandant i okupacioni guverner za Crnu Goru, general Pircio Biroli, suočen sa odlučnošću našeg antifašizma svoju komandu izvjestio riječima „Umiriti crnogorce isto je što i orati more“. Povodom proslave 40. godišnjice formiranja italijanske partizanske divizije „Garibaldi“ 1983 god., legenda evropskog antifašizma, predsjednik Italije Sandro Pertini, ovdje na našoj Stražici, odao je poštu palim borcima Pljevaljske bitke.

Dragi prijatelji,

Ponoviću i ovdje, uz pijetet žrtvama Pljevaljske bitke, da je antifašizam Crne Gore odlučno i jasno saopštio trostruko istorijsko NE. Istorijsko NE fašizmu, istorijsko NE Podgoričkoj skupštini iz 1918 i istorijsko NE kvislinškom fašizmu Petrovdanskog sabora od 12. jula 1941’. godine.

Istorijsko NE fašizmu koji je, više puta sam konstatovao, globalno zlo u svojoj ideji i njenom ostvarenju. Ideji nadmoći i zla jednih nad drugima zbog nacionalnih, vjerskih i rasnih razlika i njenom ostvarenju nasiljem i ratom koji je donio najveće zločine u istoriji čovječanstva. Naš 13 julski antifašistički ustanak, prvi takav u ovom djelu Evrope, zavrijedio je grandiozne riječi francuskog i svjetskog velikana Žan Pol Sartra „crnogorski ustanak 1941 upozorio je čovječanstvo kojim putem da se kreće ….“ Bili smo i uvjek ćemo ponosno biti na tom antifašističkom putu. Od 13. jula 1941. godine do 21. maja 2006. godine crnogorski put je jedan i nedjeljiv. I samo vjerni tom putu savremenu crnogorsku državu možemo svestrano razvijati i time, u krajnjem, obezbijediti joj vječnost.

Antifašizam Crne Gore iskazao je istorijsko NE i ponižavajućem poništenju državnosti Crne Gore na Podgoričkoj Skupštini 1918. Buknuo je prkos Crne Gore zbog državnog poniženja Crne Gore i njenog omalovažavanja između dva svjetska rata. Trinajesto julski ustanici, u zajednici sa južnoslovenskim narodima, vratili su Crnoj Gori njenu državno ime, a majskim referendumom 2006 obezbijedili smo državnu nezavisnost našoj Crnoj Gori. Zato treba sa vječnim poštovanjem konstatovati – obnova naše nezavisnosti počela je velikim antifašističkim pokretom.

Antifašizam Crne Gore iskazao je i istorijsko NE crnogorskom kvistinskom fašizmu. Onom koji je 12 jula 1941 godine na Petrovaradinskom saboru, veličanjem fašizma proglasio nezavisnu Crnu Goru. Nezavisnu kvislinšku fašističku državu kojoj je već narednog dana dao odgovor trinaestojulski antifašistički ustanak. Nakon toga kvislinštvo je ušlo u savezništvo sa ustaškom NDH i njenim poglavnikom Antom Pavelićem, a zatim sa četništvom Pavla Đurišića. Crna Gora mora da vječno arhivira četništvo Pavla Đurišića. Ali i kvislinški fašizam i ustaštvo Sekule Drljevića. Za antifašističku Crnu Goru uvredljiva je, pod velom nauke data ocjena, da je djelo Sekule Drljevića ugrađeno u temelje današnje Crne Gore, njenu nezavisnost i međunarodni status.

Dragi prijatelji,

U ime jedinstva antifašizma kojim je oslobođena i značajno obnovljena Crna Gora, u ime jedinstvenog odnosa prema savremenom antifašizmu, u ime antifašizma kojim se prevazilaze i arhiviraju naše anahrone podjele pozivam sve naše borce i antifašiste na zajedništvo. Na zajedništvo u Crnoj Gori koja će biti vječna.

Neka je vječna slava i hvala antifašističkim vitezovima Pljevaljske bitke.

Advertisements
 
Ostavite komentar

Objavljeno od strane na jul 17, 2013 in NEKATEGORISANO

 

Oznake: , ,

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: